مقالات

تاریخچه ی عکاسی تبلیغاتی

در سال 1820 میلادی نخستین عکس دائمی ثبت شد که مقصود از گرفتن آن تبلیغات نبود، پس از این اتفاق عکاسی کردن مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفت.
سرانجام با پیشرفت تکونولوژی در قرن بیستم این صنعت، رواج پیدا کرد شاید برایتان جالب و تعجب آور باشد که اولین بار، برای تبلیغات چه چیزی از عکاسی تبلیغاتی استفاده شده است از آنجایی که رشد این صنعت هم زمان با جنگ جهانی اول اتفاق افتاد بسیاری از صنایع و کارخانجات تولید اسلحه و مهمات سعی کردند تا به وسیله عکاسی تبلیغاتی باعث جذب مشتری شده و به واسطه ی آن ویژگی های محصولات خود را نیز بیان کنند.
و چون این روش بسیار کارآمد بود پس از مدت بسیار کوتاهی بسیاری از کارخانجات و تولیدکنندگان محصولات مختلف پی بردند که با استفاده از عکاسی تبلیغاتی می توانند درصد مشتریان بیشتری را جذب کرده و همچنین با خلاقیت های به کار رفته در معرفی محصولات خود باعث جذاب تر شدن آن در نگاه مشتری شوند.

 

 

شکل گیری عکاسی تبلیغاتی و گسترش آن

سرانجام این صنعت گام بزرگ‌تر خود را پس از پایان یافتن جنگ جهانی دوم برداشت، اینگونه که پس از دو جنگ جهانی چیزی جز خرابی و ویرانی باقی نمانده بود نیمه غربی اروپای ویرانه که با کمک های ایالات متحده در حال بازسازی بود کم کم چهره ی تازه و زنده ای به خود می گرفت با توجه به خرابی های باقی مانده از جنگ بازار تولید کاملاَ بی رونق مانده بود و شهروندان نیازمند اقلام روزمره بودند به همین دلیل در کل اروپا برای رفع نیاز مردم محصولات آمریکایی عرضه می شد و اینجا دقیقا جرقه ی تبلیغات باعث دوچندان شدن فروش هر کمپانی بود به همین دلیل کمپانی ها برای فروش بیشتر به عکاسی تبلیغاتی روی آوردند.

با پایان یافتن جنگ و روی کار آمدن و مهم محسوب شدن صنعتی عکاسی برای آبادی شهرها و درآمدزایی کمپانی ها تکنولوژی عکاسی روند رو به رشدی را در پیش گرفته بود که در این روند تا پایان دهه 1930 انواع دوربین های تک لنزی به بازار عرضه شد و این امکانات باعث شد که استفاده از این رسانه گویا برای عموم جامعه بسیار سهل و آسان شود.

سرانجام درسال 1947 در مسیر این صنعت اتفاق تازه ای رقم خورد که باعث سرعت یافتن آن بود در این سال شخصی بنام دکتر ادوین اچ لند دوربینی را اختراع کرد که موفق به ثبت عکس یک دقیقه ای شد، این تکنولوژی موفق شد تا سال 1959 به سرعتی حدود 15 ثانیه برسد پس از این اتفاق پیشرفت چشمگیری در این روند وقوع یافت و آن هم چاپ مجلات رنگی و دارای تصاویر با تیراژ بالا و قیمت بسیار ارزان بود.

مورد بررسی قرار دادن هزینه های صرف شده در صنعت تبلیغات در سال های 1940 تا 1960 نشان می دهد که چقدر این صنعت پولساز و مهم بوده است زیرا عکس های تبلیغاتی که در مجلات و روزنامه ها از سال 1940 تا 1950 به چاپ رسیده بود از مبلغ یک میلیارد دلار به 5/2 میلیارد دلار افزایش یافت و این عدد در سال 1960 با رشد چشمگیری معادل 5/4 میلیارد دلار ثبت شده است که درمقایسه با سال 1935 رشدی 515 درصدی داشت.

جذابیت عکاسی تبلیغاتی

در زندگی ماشینی و مدرنیته امروزی که مشغله ی افراد بسیار زیاد است و در طول روز زمان برای انجام تمام این مشغله ها کم، به همین علت دیگر سطوح نوشتاری برای افراد نه جذاب است و نه اینکه فرصت خواندن برای آن را دارند
در این دنیای شلوغ و پر از مشغله توان خواندن متون طولانی به یک سطر رسیده که در بیشتر اوقات خواندن همان یک سطر هم خارج از حوصله ی افراد است به همین علت نیاز به یک فرآیندی که این مسئله را سهل و آسان کند بسیار احساس می شود زیرا باید این متون تبدیل به یک فرآیندی شوند که با یک‌ ارتباط چشمی تمام موضوع را به بیننده انتقال داده و باعث جذب مخاطب خود شود.

بله درست حدس زدید انسان در زندگی امروز مجذوب تصویر است عکاسی از زمان پیدایش خود تا به امروز مسیر طولانی را سپری کرده و هزار راه و بیراهه را آزموده است اما عکاسی تبلیغاتی که شاید از زیر شاخه های نخستین این فرآیند بوده ریشه دارترین بخش این هنر می باشد.

 

 

 

 

عکاسی تبلیغاتی و ثبت تصویری ماندگار در ذهن افراد!

عکاسی تبلیغاتی از آغاز تا به امروز به شکل های مختلفی بدل شده است که هر کدام از اشکال دارای ابزار و فن ویژه خود بوده است. هنگامی که نام عکاسی تبلیغاتی به میان می آید برای هر فردی یادآور تصویری بسیار مانا و کوتاه است به طور مثال تصویر میوه ای تازه و خنک بر روی قوطی آبمیوه، تصویر خنده‌ی کودک بر روی پوشک و یا تصویر یک چای داغ وسط یک جنگل سرد، فرقی نمی کند تبلیغات برای هر شخصی با یک تصویر در ذهن ماندگار می شود موضوع مهم این است که در هزاره سوم، تبلیغات تصویری خود به صنعتی قدرتمند در سطح جهان تبدیل شده است.

با توجه به توضیحاتی که داده شد امروزه تصاویر تبلیغاتی جایگاه خود را در صفحات مهم مجلات پیدا کرده است و همچنین خیابان ها و اتوبان های مهم شهر پر از بیلبوردهای تبلیغاتی شده که هر کدام با خلاقیت خاص خود تصویر محصول مورد نظر را به نمایش گذاشته اند. که روز به روز باعث افزایش استودیوهای تبلیغاتی در سطح شهر شده است که با این وجود مشخص می شود که بسیاری از زیر شاخه های مربوط به عکاسی تبلیغاتی مانند مدیریت و گروه پشت صحنه این موضوع در استودیوهای تبلیغاتی بسیار طرقی کرده و روز به روز پیشرفت های چشمگیری را پشت سر می گذارند.

عکاسی تبلیغاتی امروز در جایگاهی ایستاده است و به این باور رسیده است که درصد عظیمی از نبض اقتصادی هر جامعه ای را در دست دارد و حتی گام های خود را فراتر گذاشته و جوامع سیاسی را نیز تحت سلطه خود درآورده است.
به این علت می گوییم جواب سیاسی را تحت سلطه قرار داده است چون صاحبلن منسب هر کشور و ملتی چنان خود را در معرض لنزها قرار می دهند و حتی به نتیجه کار هم فکر نمی کنند برای اینکه ذره ای تردید و شک به نتیجه این نوع تبلیغات ندارند.
در نهایت به این نتیجه می رسیم که انسان از همان ابتدای زیست بر روی کره خاکی و از زمان پیدایش انسان غارنشین تبلیغات تصویری را آغاز کرده و نیز جواب آن را به سرعت دریافت کرده است.

 

تاریخچه ی عکاسی تبلیغاتی در ایران

تا سال های میانی دهه 60 افرادی که به کار عکاسی تبلیغاتی مشغول بودند به کمتر از پنج نفر می رسید که البته با این وجود که جمعیت کمی را تشکیل می دادند اما افراد پر افتخار و مشهور بودند و نقطه عطف ماجرا آنجا بود که هر کدام چه به صورت آکادمیک و چه به صورت تجربی این حرفه را یاد گرفته بودند توانسته بودند در آن افتخار آفرینی کرده و موفق شوند زیرا آنها عکاسانی خود ساخته هستند که در طول این سالها بدون هیچ گونه حمایتی توانسته اند گلیم حرفه خود یعنی عکاسی تبلیغاتی و صنعتی را از آب بیرون بکشند.
برای این می گوییم این افراد خود ساخته هستند که مطمئنا شروع حرفه ای که که بیشتر افراد جامعه از آن بی خبرند و ادامه دادم و سرانجام موفق شدن در آن کار هر کسی نیست و اراده ی فولادین می خواهد.

پس از پایان جنگ تحمیلی یعنی سال 1367، عواملی همچون سرد بودن بازار، بازاریابی برای کالا ‌ها و محصولات کشور، نرخ جهانی نفت ‌و همچنین موضوع صادرات باعث ایجاد بستری برای عکاسان تبلیغاتی و صنعتی شده بود تا بخشی از بازار تولید تبلیغات را به سمت خود جذب نمایند به همین دلیل تعداد اندک دیگری عکاس تبلیغاتی و صنعتی وارد این حرفه شدند که همان رقابت مختصر، زمینه را برای تولید کیفی تصویر فراهم کرد.

ورود ماشین های اسکنر و صنعت لیتوگرافی

در طی همین سالها ماشین های اسکنر و صنعت لیتوگرافی به حوزه تبلیغات و چاپ کشور وارد شدند، لیتو گرافی سنتی دیگر انتظارات مورد نظر عکاسان و گرافیست ها را از لحاظ کیفیت و سرعت بر آورده نمی کرد.

موضوع لازم به ذکر در این رابطه این بود که تغییر دید چاپخانه ها نسبت به کیفیت چاپ عکس ها، تنگاتنگ شدن حوزه رقابت کالاهای صادراتی و همچنین پیشرفت مرحله لیتوگرافی و آماده سازی برای چاپ، بستری را فراهم کرد که موضوع تبلیغات اهمیت بسیار بالایی پیدا کرده و تبدیل به امری رقابتی شد.

پس از این تحولات سرانجام با شروع دهه هفتاد و شروع دوره سازندگی، موضوعاتی همچون بازسازی کردن بناهای تخریب شده دوران جنگ، رونق گرفتن صادرات غیر نفتی باعث پیشرفت در حوزه عکاسی صنعتی گردید.

زیرا برای ثبت و فراهم کردن سابقه در رابطه با موضوع تولید، بازسازی و رپرتاژهای صنعتی کشور، نیاز به حضور عکاسان فعال و کاربلد بسیار حیاتی بود به همین علت در این دوره عکاسی تبلیغاتی و عکاسی صنعتی بسیار مورد توجه قرار گرفته و همزمان با ثبت وقایع مهمی ملی، پیشرف چشمگیری را بدست آورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *